Interview over de cursus

Cover interview cursusBelangstelling voor spiritualiteit vormt de rode draad door zijn leven. Van huis uit katholiek raakte Koos Janson tijdens zijn studietijd diep geïnteresseerd in oosterse filosofie. Midden jaren tachtig kwam hij in aanraking met ‘A course in miracles’ en werd een van de vertalers. Met zijn vrouw Doris begeleidt hij sinds 1990 maandelijkse groepen in Nederland en België, waarin de Cursus centraal staat. Zijn focus: praktijk!

Kun je in ’t kort vertellen wat ‘Een cursus in wonderen’ is?
‘Het is een cursus in boekvorm die je leert de innerlijke omslag te maken van angst naar liefde, van pijn naar geluk. Dat klinkt als een cliché, maar laat het nou waar zijn! Wat je ook meemaakt, er is een omslag mogelijk naar geluk. Angst, pijn, schuld, woede, dat is de wereld van het ego.

Hoe ziet dat er praktisch uit, zo’n omslag in je innerlijk?
‘Stel, je bent kwaad op iemand. Je voelt je aangevallen: je partner is het in gezelschap openlijk niet met je eens; je buurman heeft drie katten die in jóuw tuin… , en hij lácht daarom; je collega blijkt over je te roddelen. Nu heb je een ‘vijand’, die je dit betaald moet zetten. De Cursus ziet hier angst achter. Maar hoe ziet het eruit als je ervoor kiest om deze ‘vijand’ – die zojuist nog gewoon je partner, buurman, collega was -, totáál anders te wíllen zien? Niet vanuit angst, maar vanuit liefde. Als ik dat echt wil, dan gebeurt er iets wonderlijks. Liefde is iets zó krachtigs, ineens zie je geen vijand meer, geen aanval, geen oorlog. Je kijkt anders, je doet anders. Dit is zó praktisch. Die omslag is een topervaring, en meestal nog aanstekelijk ook. Je partner verandert van toon. Je buurman krijgt zowaar oog voor je. De roddels stoppen. Dat is mijn ervaring.’

Je had het over het ego. In deze cursus wordt onderscheid gemaakt tussen ons ego of valse zelf, en ons ware Zelf. Wat is het verschil?
‘Ego staat in de Cursus voor het idee van een begrensd, beperkt ik. Hoor het goed: het ego is een idee. En de Cursus noemt het váls, een vals idee van beperktheid. Vals, want het klopt niet. Het Zelf, dát is je ware aard, je oorspronkelijke natuur. En die is liefde. Het is wat je echt bent. Kijk naar je eigen ervaring. Liefde, echte liefde, is onbeperkt, ze gaat naar alle kanten, naar iedereen en alles. De machtigste kracht in het universum, en je zit er boordevol mee. Als we niet helder zijn vereenzelvigen we ons doorlopend met dat beperkte ik, alsof dat is wat we zijn. Ik gaf die voorbeelden. Partner, buurman, collega. Als we even niet opletten zijn we meteen zó klein. De Cursus leert je vereenzelviging met liefde, je ware aard. Niet theoretisch, maar praktisch, temidden van de dingen van de dag. Je bent werkelijk liefde. Boordevol kracht! Een vrouw kwam naar een van onze groepen met een beklemmend familieprobleem. We gaven haar enkele suggesties uit de Cursus: je kunt hier anders naar kijken. Een paar dagen later belde ze op: ‘Op welke planeet ben ik beland?’ Het hele probleem was verdampt, opgelost. Waarom? Omdat ze niet langer in de situatie stond als een ego, maar als liefde. Ze had de keus gemaakt.’

download