“Ik heb geen betaald werk.”

Welkom in de wonderstaat

Maandelijks komen Cursusstudenten op verschillende plaatsen in Nederland en België enthousiast bijeen, om een dagdeel samen met Koos Janson en zijn vrouw Doris geïnspireerd te worden tot een nieuwe sta(at). Hier een interactief fragment uit zo’n bijeenkomst.

“Investeer .. in de waarheid, en laat die in vrede werken.
Heb vertrouwen in Hem die vertrouwen heeft in jou.”

 

(T16.II.9:7-8)

‘Ik heb geen betaald werk.’

… ik ga ergens doorheen. En ik wil er nog vérder doorheen.

Waar wil je verder doorheen?

Ik las kortgeleden een zin uit de Cursus : “Ik val onder geen andere wetten dan die van God.”

Ah! Je staat onder geen andere wetten dan die van God. Waar denk jij nu aan?

Ik heb al een tijdje geen werk, geen betaald werk.

Geen betááld werk – goed dat je het zegt! Hier spreekt een wijze man: “Ik heb geen betaald werk in een reguliere setting – ik heb werk.” Vertel meer. Wat speelt er?

Dat is precies de kern. Dat ik me kan overgeven aan het werk dat ik nu wél heb.

Ja, je werkt!  Kun je omschrijven wat voor werk? 

Ik ben één of twee dagen per week bouwvakker. Ik bouw aan een yogacentrum. Prachtig werk, in alle opzichten. En ik doe ook nog van alles voor een organisatie die me na aan het hart ligt.

Prachtig werk dus in een mooie setting.

In wezen voel ik me erg op mijn plek.

Wat is het probleem dan?

Ja, het stemmetje: “Kan dat wel, zo lang zonder betaald werk?”

Wordt er door de maatschappij op een of andere manier voor je gezorgd?

Best wel!

De maatschappij zorgt voor je. Dus God zorgt voor je …

Precies.

… door de maatschappij heen! Door de spelregels heen zorgt God voor jou en zegt: “Schepping van me, ik heb zo wat dingen die ik graag gedaan zou willen hebben in Mijn Koninkrijk. Zou je wat uurtjes willen bouwvakken? Zou je een goed werk willen doen in een yogacentrum, en bij die mooie club waar We allebei van houden? En Ik heb nog een paar dingen in gedachten, zou je die willen doen?”

Ja, heel graag. Het mooie is, een paar jaar geleden heb ik dezelfde fase meegemaakt. Het voelt dus als een herhaling.

Hoe voelde dat in die tijd?

Moeizamer.

Moeizamer, zeg je. Er heeft een ontwikkeling plaatsgevonden. Je kijkt er anders tegenaan: “Ik ben toch eigenlijk met mooi werk bezig. Het is niet regulier, het wordt niet rechtstreeks betaald, maar ondertussen, ik ben prettig bezig. En God betaalt me ook prettig…”

Ja.

Dus er is een stap gezet. Heb je zin om een volgende stap te zetten?

Zeker.

Je staat al op een andere plek dan een paar jaar geleden. De volgende stap plaatst jou rechtstreeks in de wonderstaat. Heb je daar zin in?

Ja!

Dan zijn hier drie woorden voor je. Beter nog, vier: “Hier ben ik, Heer.”  Welkom in de wonderstaat! “Hier ben ik, Heer,” en neem afscheid van achterhaalde, kleingeestige gedachten over werk. Je bent niet werkeloos, je bent ‘een werker in de wijngaard des Heren’. “Hier ben ik, Heer. En als U wilt dat ik regulier werk ga doen, in een reguliere setting, met een regulier contract en een regulier salaris – hier ben ik, Heer. Maar als U mij op een andere manier betekenisvol, liefdevol wil laten werken, dan: hier ben ik, Heer. In Uw en mijn en ieders glorie. Hier ben ik…”

Wees welkom in die staat.  God roept je. Hij heeft je geroepen en je bent bezig te antwoorden. “Hier ben ik, Heer.” En verheug je – God heeft plannen met jou.

Is dit niet voor ieder van ons? Ben je in staat tot dat vertrouwen? Dit is de tijd dat iedereen om zich heen kijkt: wie heeft nog een reguliere baan en wie niet? Wie heeft een uitkering en wie een salaris? Alsof dat je waarde bepaalt! Dit is de kleingeestige wereld en we stappen eruit. We treden binnen in Gods gelúkkige wereld: de wonderstaat.. Daar waar de Liefde heerst, waar God aanwezig is. Stap erin, investeer in de waarheid. Laat die in vrede voor jou werken en heb vertrouwen in je Baas – Hem die vertrouwen heeft in jou. Heb vertrouwen in je Schepper, die weet wat Hij doet en een plaats voor jou heeft en zegt: “Ik heb scheppingen nodig die wonderbrengers kunnen zijn en die Ik kan brengen daar waar Ik dat nodig vind. Iedereen zit in hokjes bang te zijn. Maar Ik heb flexibele elementen nodig in Mijn verlossingsplan. Voor wonderen!”

“Hier ben ik, Heer.” Wees welkom. Jij gaat prachtige dingen in je leven meemaken. Heb vertrouwen, wonderman. Heb geen twijfel. Heb vertrouwen…

download