Alle dingen werken samen ten goede

Koos-met-boek-vrijst

Alle dingen werken samen ten goede

“Heerlijk dat jullie er zijn! Ik wil je graag iets voorlezen uit een blauw boek. Het is een buitengewoon citaat. Je vindt het in het Tekstboek hoofdstuk 4, paragraaf  V. Daarvan de eerste paar zinnen. Die zijn heel mooi, ze hebben een reikwijdte, zó enorm! Toepasbaar in elke situatie:

Alle dingen werken samen ten goede. Hierop bestaan geen uitzonderingen, behalve naar het oordeel van het ego. 

 

T4.V.1:1-2

Wat een buitengewone gedachte. Laat hem eens binnenkomen:

 Alle dingen werken samen ten goede.

En om je nergens de ruimte voor compromissen te geven, wordt dan ook nog eens gezegd:

Hierop zijn geen uitzonderingen, behalve naar het oordeel van het ego.

We herkennen dat, is het niet? Wij zouden kunnen zeggen: ‘Oké, we kunnen ons voorstellen dat dingen best wel eens mooi op hun plaats kunnen vallen. Maar er zijn grenzen, hè? Want soms gaat het echt te ver om te zeggen dat alle dingen samenwerken ten goede…’ Zo denken wij.

Van Een cursus in wonderen krijgen we die ruimte voor discussie niet. De Cursus heeft iets veel bemoedigenders voor ons en laat ons weten: werkelijk, op deze regel zijn geen uitzonderingen, behalve naar de mening van het ego. Dus je persoonlijkheid kan protesteren, zijn eigen kijk op de zaak hebben, en zeggen: ‘Nou, dit gaat te ver!’ Of: ‘Wat doet God me nu aan? Dit is puur slecht!’

Je kunt wellicht alle mogelijke vormen van protest in jezelf ervaren, maar de waarheid blijft dat er geen uitzonderingen zijn op deze uitspraak over de aard van ons leven:

Alle dingen werken samen ten goede.

Het heeft een grote diepte en verwijst naar het vermogen van de liefde in ons om dit ook waar te nemen als beslist de waarheid. In die openheid vertrouwen we dit meer dan het angstige oordeel van ons ego, te bekrompen voor wijsheid.

Verwar dat niet met dat je altijd in een hallelujastemming zou moeten zijn. We kunnen onze persoonlijkheidsreacties hebben op normaal menselijke dingen, maar daarachter is een besef mogelijk, een visie die verder gaat. De Cursus leidt ons daarheen.

Een intuïtie in ons hart, een weten. We snáppen soms niet helemaal wat er aan de hand is en hoe het verder moet, maar toch voelen we diep in ons de waarheid:

Alle dingen werken samen ten goede.

En daarmee kleurt dat alle dingen, is het niet? Alle dingen!

Wij zien iets en zeggen: ‘Leuk!’ Of: ‘Helemáál niet leuk!’ Voortdurend hebben we wisselende reacties op van alles, maar hier krijg je een kleur die op alle situaties valt. Hier krijg je goud dat op alles valt, maar dan ook op alles.

Dat is een niveau dat je in een louter menselijke staat – een egostaat – gewoon niet hebt. Dat niveau heb je alleen in een door liefde geïnspireerde staat, die je uittilt boven een benauwde blik. Dat niveau heb je in de wonderstaat. In die innerlijke staat is er een ‘ja’ zeggen: ‘Zo is het.’

In deze openheid wordt onze persoonlijkheid getroost. Bemoedigd en bij de hand genomen om ten goede door de dingen heen te gaan. En hoor het nog maar een keer:

Alle dingen werken samen ten goede.

Ook deze? Ook deze. Wees gerust. Vertrouw het.”